10 Nisan 2015 Cuma

Saburhane Meydanı

Muğlanın meşhur meydanı olan Saburhane meydanı...

Rum mahallesinde 500 yıllık geçmişe sahip. Rum Mahallesi olarak bilinen Asar Mevkii'nde yer alıyor. Tarihi kilise kalıntıları, cami, şaraphane, üç kahvehane, iki ekmek fırını, hamam, Apostol Hanı, 300 yıllık çınar ağacı ve tarihi evlerle çevrili. Son olarak 1992'de düzenleme yapıldı ve Mimar Sinan'ın heykeli dikildi. 1500'lü yıllarda Sabri adlı dervişin dergahının bu alanda bulunması nedeniyle Saburhane adı verilmiş. Uzun zaman önce Rumlar tarafından yerleşim alanı olarak seçilmesinin sebebi ise, asılan keçi ciğerinin serin olan bu bölgede uzun süre dayanması. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Muğla 400'e yakın tescilli evi 170'e yakın sivil mimarlık örneği yapısı, 100'e yakın sokağı, eski hanları, şadırvanları arastası, meydanları ve camileriyle örnek bir kentsel sit alanıdır. Saburhane Meydanı özgün mimari karakterin coğrafyayla uyumlu şekillendiği, Türk-Rum yada Müslüman-Hıristiyan olmak üzere iki farklı kültürün bir arda yaşadığı tipik bir yerleşmedir. Meydan adını bir zamanlar burada yer alan hapishaneden alır. Kimi evlere çıkmaz sokaklardaki avlu kapılarından geçilerek ulaşılır. Açık ya da kapalı ön sofaları, ahşap süslemeleri verandaları, duvara gömülmüş dolap şeklindeki banyoları Muğla evlerinin belirgin özelliklerindendir.

19.yüzyılın başlarından itibaren Osmanlının kaybettiği topraklardan (Balkanlar, Kırım ve Girit) göç eden varlıklı insanlar yanlarında Rum ustaları da getirmişlerdir. Rum ustaların etkisiyle 1820-25’ lerden sonra mimari değişimler ortaya çıkmıştır. Sadece Rum ustalar değil, değirmenciler, terziler, doktor ve eczacılarda Muğla’ya gelip yerleşen Rumlar arasında yer alıyordu. Rumlar Saburhane Meydanı ve çevresinde yoğunlaşmışlardı. Rumlar zamanında Saburhane, ulu çınarların olduğu, ortasından dere geçen ve dere üzerinde taş köprüsü olan sosyal hayatın yoğun olarak yaşandığı bir mekan özelliği taşımaktaydı. Yapı ustalığı ve marangozluktan sonra en önemli ve yaygın meslek meyhanecilikmiş. Meyhane Boğazı dediğimiz Andon’un hamamının (Zeliha’nın Hamamı) bulunduğu sokakta sağlı sollu meyhaneler yer alırmış ve mezeler adalardan gelirmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder