1 Ağustos 2021 Pazar

Hacıkadızade Süleyman Efendi

 Kadılar ailesinden Kadı Ömer Efendi’nin oğludur. Muğla'da tarımla uğraşırken, 1871'de yeni kurulan belediyenin ilk başkanlığını yapmıştır.

Hacıkadızade Süleyman Efendi, şehircilik çalışmalarından çok yeni kurulan belediyenin yasal kuruluş çalışmalarıyla meşgul olmuştur. Masrafını bizzat çektiği Muğla Saat Kulesini 1886'da yaptırarak şehre armağan etmiştir.

Ömer Efendi, Hacı Tahir Ağa, Kamile ve Fatma adlarında dört çocuğu olmuştur. Oğullarının soyu bugün Muğla’da Aksoy soyadını taşımaktadır.

Hacıkadızade Süleyman Efendi, Muğla Kütüphanesi’nin kurucusu Hoca Mustafa Efendi'nin damadıdır. Eşi Pembe Hanım da Muğla'nın hayır işlerine el atmış ve Muğla Devlet Hastanesinin kuruluşuna ön ayak olarak Devlet Hastanesi pavyonlarının ilkini bizzat masraflarını çekerek kendisi yaptırmıştır.

Süleyman Efendi, kayınbiraderinin öncülüğünde kurulan Muğla Hoca Mustafa Efendi Kütüphanesinin sağlığında mütevelliliğini yapmış kütüphanenin gelişip genişlemesi için ayrıca çaba sarf etmiştir.

Soğuk dere suyunu Muğla'ya getiren Hacı Süleyman Efendi, Sülüklü’ye ve eski Koca Havuz çevresine meyve bahçeleri kurmuş, tarımı teşvik etmiştir. Yağcılar Hanı, Koca Han ve Kıraathaneyi de Hacı Süleyman Efendi yaptırmıştır.

1 yorum: