1 Ağustos 2021 Pazar

İskender Alper

Babası İskenderzade Müderris Abdullah Efendi, anası Naciye Hanım’dır. İlk ve Orta öğrenimini Muğla’da tamamladı. İstanbul Hukuk Fakültesine girdi. Hukuk öğrencisi iken askere alındı. Yedek teğmen olarak Azerbaycan, Batum, Sina ve Kanal Harekatlarına katıldı. Çanakkale Zığındere Savaşlarında büyük yararlılıklar gösterdi. Mondros Silah Bırakılmasından (1918) sonra 7 yıllık süreli askerliğini bitirdi ve Muğla’ya geldi. Muğla’da Kuvayi Milliye Örgütünün kurucuları arasında bulundu.
Mustafa Kemal hareketine yürekten bağlı olduğu için Padişahçı akımların karşısında yer aldı. 1919 yılında yapılan Aydın Savaşlarına Muğla Milislerinin başında bulunarak katıldı. Nazilli Heyeti Merkeziyesine ve Köşk cephesine Muğla Kuvayi Milliyesinin silah, cephane, erzak, para ve milis yardımlarını taşıdı. 1920 yılında Batı Cephesi Komutanlığına katıldı. Kurtuluş Savaşı’nın her sürecini Üsteğmen olarak yaşadı. İzmir’in alındığı 9 Eylül 1922 günü başında bulunduğu taburla beraber İzmir Kemalpaşa İlçesini düşmandan kurtardı.

Ulusal Kuvvetler Komutanlığınca Yüzbaşı rütbesine terfi ettirilerek Kemalpaşa Kaymakamlığına getirildi.
Kurtuluş Savaşı gazisi olarak Muğla’ya döndüğünde hemşehrileri kendisini önce Muğla Belediye Meclisine, Dr. Hüseyin Avni Beyin ayrılmasından sonra, 1930 yılı sonlarına doğru da Muğla Belediye Başkanlığına seçti. Bu görevde üst üste 20 yıl kaldı. İkinci Dünya Savaşında tekrar askere alınınca, görevini yardımcısı Sarraf Fevzi Altınay, iki yıla yakın üstlenip götürdü.
İskender Bey, Muğla’da görülen ilk belediye hizmetlerin ve şehir imar hareketlerinin banisidir. Şehir içme suyunu tazyikli hale getirmiş, meydan, cadde, sokak açımı ve düzenlemelerinde Muğla’nın görüntüsünü modernize eden çalışmalarda bulunmuştur.
Muğla eşrafından Şerif Efendi oğullarından Kamil Ağa kızı Güzide Hanımla evlenmiş, bu evlilikten çocukları olmamıştır. İskender Bey çocukların, yoksulların ve okumaya yetenekli bütün öğrencilerin hamisi ve babasıydı. Pek çok çocuğu evlatlık almış, onları yetiştirmiş, okutmuş, evlendirmiş, mal mülk sahibi etmiştir.
13 Ekim 1953 yılında vefat ettiğinde henüz 60 yaşında idi. Onun vakitsiz ölümüne hemşehrileri çok üzülmüş ve kendisinden daha pek çok hizmetler beklediklerini ifade etmişlerdir.
İskender Bey, dost canlısı, karakter sahibi, verdiği sözü ölüm pahasına da olsa yerine getiren, yalanı ve yalancılığı hiç sevmeyen, soylu bir karaktere sahipti. Muğla Belediyesi, vatanın bölünmezliği ve ulusun parçalanmazlığı savaşlarına bizzat katılmış bu üstün Kuvvayi Milliyeci evladının Belediye Başkanlığıyla her zaman kıvanç ve övünç duymaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder