1 Ağustos 2021 Pazar

Latif Sepil

Hacılatifoğlu Şükrü Efendinin oğludur.Muğla’da ortaokulu, İstanbul Erkek Lisesi’nde, liseyi bitirdi. İstanbul Yüksek Mühendis Mektebinin (sonra İstanbul Teknik Üniversitesi) İnşaat Mimarlık Bölümünü 1941 yılında bitirdi.Okuldan mezuniyetini müteakip kendi adıyla anılan “Latif Sepil İnşaat Firmasını” kurdu. 1950-1965 yılları arasında devletin büyük baraj ihalelerine girdi. Denizli-Işıklı, Ankara-Kesikköprü, Balıkesir-Çaygören, Edirne-Keşan ve Denizli-Buldan Barajlarını yaptı.

Baraj inşaatlarının yanı sıra Devlet Demiryolları ve Karayolları ihalelerine girerek büyük yol yapımlarını üstlendi.

Latif Sepil, 1961 Anayasasının kabulünden sonra yapılan ilk yerel seçimlerde (17 Kasım 1963) CHP den Muğla Belediye Başkanlığına seçildi. Belediye Başkanlığı döneminde, şehrin imarına ve yeni gelişme alanlarına yönelik bir takım projeler hazırlattı. Bu projelerden bazılarını uygulamaya koydu.

İl Merkezinin bugün Yüksek Anıtlar Kurulunca “SİT” ilan edilen bölgesinin karakterini korumak ve imar faaliyetlerini Saatlikule Caddesinin Cumhuriyet Alanı yönüne kayan kesimlerine yönelmek, Latif Sepil’in düşüncesidir. Bu düşüncenin ürünleri olarak:
Koca Han ve Yağcılar Hanı kamulaştırılarak büyük caddeler açılmış, eski yağ halinin yerine Belediye İş Hanı oluşturulmuştur.
Tabakhane ve Karamuğla Dereleri DSİ ile yapılan eşgüdüm sonucu ıslah edilmiş, üzerleri beton kaplama ile örtülmüş, yeni dükkanlar yapılmış, bugünkü Pazar yeri kurulmuştur.
Tabakhane Deresi yanındaki eski Reji Binası da kamulaştırılarak yerine bugünkü hal ve et-balık pazarı kurulmuştur.
Latif Sepil projeleri içinde önemli yeri olan “Kültürpark” uygulaması yapımından vazgeçilmiş olmasına ve istimlaki için ayrılmış alanın bugün elden çıkmış olmasına karşın, önemini ve ihtiyacını halen koruyan proje olarak Muğla gündeminde yer almaktadır.
Latif Sepil, 9 Ekim 1965 tarihinde işlerinin çokluğu yüzünden Muğla Belediye Başkanlığından istifa etmiştir.
Haluk Özsoy’un seçildiği tarih olan 19 Aralık 1965 e kadar Belediye Başkanlığı 70 gün Avukat Fevzi Özer’in uhdesinde kalmıştır.
Latif Sepil Hacı Ömer Hafızlardan Hamdi Efendi kızı Fikriye Hanım ile evlenmiştir. Oğullarından Şükrü, Yüksek İnşaat Mühendisi olup, İzmir Ayrıncılarda sahibi bulundukları HAS-UN fabrikalarının yöneticiliğini, Mustafa ise Yüksek Ziraat Mühendisi olup Köyceğiz-Elmabucağı Narenciye Çiftliği yöneticiliğini yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder