1 Ağustos 2021 Pazar

Zorbazzade Ragıb Bey

Babası Zorbaz Hacı Mehmet Ağa oğlu Feyzullah Efendi’dir. Ailenin diğer bir adı Kethüdalar’dır.

Ragıp Bey, Muğla yönetiminde görevler üstlenmiş varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Üzümcülüğün yanı sıra büyük hızar makineleri alarak kereste işletmeciliğine yöneldi.
1914 yılında Muğla Belediye Başkanlığına seçildi. Ölüm tarihi olan 1928 yılına kadar Muğla Belediye Başkanlığında bulundu.Ragıp Bey, Belediye Başkanlığında şehrin imarına olduğu kadar, Kuvayi Milliye örgütünün kuruluşuna da büyük katkılar sağladı. Örgütün çekirdeğini oluşturan “Menteşeliler Müdafai Vatan Cemiyeti”ni kurdu. Mustafa Kemal Paşa’ya karşı olan siyasi ve düşünce akımlarının karşısında kahramanca yer aldı.
Bu akım ve fikirlerin Muğla’da yer bulmaması için olanca güç ve çabasıyla çalıştı. Ulusalcı yedek teğmenlerin ve bunlara bağlı zeybek-efelerin cephelere belli bir disiplin içinde akmalarına yol açtı.Ragıp Bey, Muğla İttihat ve Terakki Fıkrasının da kurucuları arasındadır. İzmirli Jandarma

Yüzbaşısının kızı ile evlenendi. Ragıp Beyin hiç çocuğu olmadı. 1928 Yılında öldü ve Kuvayi Milliyeci kişiliğine uygun bir cenaze töreni düzenlendi. İstanbul Edirnekapı Şehitliğinde toprağa verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder