1 Ağustos 2021 Pazar

Haluk Özsoy

Yerkesikli Hacıhasanzade Nabi Beyin oğludur. Annesi, Yatağanlı Fehmi Bey kızı Nazife Hanımdır. İlkokulu Yerkesik İlkokulunda okumuştur. Orta öğrenimine İstanbul Robert Kolej’de başlamış fakat ikinci sınıfta ayrılmıştır.  Robert Kolej’de öğrenim gördüğü iki yıl içinde çok iyi İngilizce öğrenmiştir.


Askerliğini Afyon’da tercüman olarak yaptıktan sonra Yerkesik’e gelmiş, babasının manifatura dükkanını bir süre çalıştırmıştır. 1952-1953 yıllarında Amerikan Hükümetinin sağladığı olanaktan yararlanarak ileri derecede tarımla meşgul iyi İngilizce bilen çiftçilerin heyetine dahil edilmiş ve bir yıl Amerika’nın Oregon şehrinde tarıma yönelik görgü ve bilgisini arttırmıştır. Dönüşte, Yerkesik 4-K Başkanlığına seçilmiş, tarımla uğraşırken 1957 yılında DP’nin Merkez ilçe Başkanı olmuştur.1960 İhtilalinden sonra İzmir’e göç ederek Otel işletmeciliği yapmıştır. 1960 yılında Muğla’ya dönerek önce yeni kurulan AP’nin Muğla İl Başkanlığını yapmış, sonra 19 Aralık 1965 ara seçimlerinde Latif Sepil’den boşalan Muğla Belediye Başkanlığına seçilmiştir. Muğla Belediye Başkanlığını iki dönem üst üste 8 yıl yapmış ve 14 Aralık 1973 seçimlerinde yerini Erman Şahin’e bırakmıştır.
Belediye Başkanlığı sırasında bir kez daha Amerika’ya inceleme gezisine giden Haluk Özsoy Belediye Başkanlığı döneminde:
1-Dua Yatağını parsellemiş, bir bölümünü Genel Kurmaya, bir bölümünü halka satmıştır.
2-Kozağaç suyu ile Bahçeyaka yer altı suyunu Muğla ana su deposuna getirmiştir.
3-Düğerek deresini ıslah ederek bugünkü büyük caddeyi açtı.
4-Akyol-Sülüklü Dere arasında kalan arsaları Belediyeye kazandırmış, İmar-İskan Bakanlığına bu arsaları “gecekondu önleme bölgesi” olarak tescil ettirmiş ve bloklardan ve Bahçelievlerden oluşan yeni mahallenin kurulmasına ön ayak olmuştur.
5-Turgut Reis Caddesindeki belediye İşhanını, belediye sinemasını, Soğuk Hava Deposunu yaptırmış, Karamuğla deresinin ıslahını bugünkü düzeye getirmiştir.
Haluk Özsoy, Ayvalık ilçesinden Ticaret Lisesi Öğretmeni Tülin Hanımla evlenmiş olup Naz ve Cem adlarında iki çocuğu olmuştur.
25 Temmuz 1975 günü geçirmiş olduğu beyin ameliyatının yan etkilerinden kurtulamayarak Muğla’da hayata gözlerini yummuş ve Muğla Şehir Mezarlığında toprağa verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder