Muğla'da ovanın orta yerindeki hakim konumda 'Hamursuz Dağı' üzerinde bu tepeciğe adını veren zatın mezarı bulunur. Rivayete göre bir mevlevi tekkesi olan Kurbanzade Tekkesi'nde ekmek yapan bu veli zat yaptığı ekmeğin hamuruna maya katmazmış. Bu sebeple adı 'Hamursuz Dede' olarak anılır. Gerçekte ise bu zat 1380 - 1450 yılları arasında yaşayan Hamursuz Mustafa veya Mehmet Said isminde bir mevlevi dervişidir. Muğla beylerinden Süleyman Şah’ın hizmetinde bulunan saf, temiz ve dalgın biri olduğu söylenir. Zekai Eroğlu’nun Muğla Tarihi adlı
eserinde belirttiğine göre, Hamursuz Dede, Seyyid Kemaleddin’in kardeşidir, diğer kardeşlerinin ise, Milas’ta meftun olduğu kaydedilmektedir.
Muğla'da anlatılagelen rivayetlere göre; Rodos'un fethi için 1522 senesinde ordu ile Muğla'dan geçen Kanuni Sultan Süleyman Hamursuz Dede ile görüşmüş, dede de orduya yetecek kadar ekmek çıkartmıştır. Bir diğer rivayete göre ise eski zamanlarda yaşanan bir deprem Hamursuz Dede'nin manevi zatının varlığıyla Muğla'ya zarar vermemiş.
Hamursuz dağının tepe noktasındaki mezar yerinde ise mezar yerini belirleyen taşlar, kuru bir ağaç ve eski zamanlardan kalma bir kandillik bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder