15 Nisan 2019 Pazartesi

Kurşunlu Cami

Balıbey mahallesinde bulunan cami Muğla'nın merkez camisidir. 1493 yılında Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. İlk yapıldığı yıllarda bahçesinde bir medrese de mevcuttu. 1853 yılında gördüğü tamiratta kubbesi kurşunlarla kaplanmış, bu yıldan sonra şimdiki ismiyle anılmaya başlanmıştır. 1900’de Şerif Efendi tarafından son cemaat yeri eklenmiş, minaresi de aynı yıllarda Hacı İsmail tarafından yapılmıştır.

Yapının inşa kitabesi yoktur. Ali Rıza Hakses'in 1940 yılında yazdığı kitabında; caminin Şeyh Şücaeddin tarafından yaptırıldığı ve mezarının minber tarafındaki pencere önünde olduğu ve zor okunan mezar taşında 1493 tarihinin okunduğu belirtilmiştir. Bu mezar 1937 yılında buradan yeni -günümüzdeki eski- mezarlığa taşınmıştır.

Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinde yer alan 18 Muharrem 1321 (16 Nisan 1903) tarihli belgede ''..yenniden inşasına başlanan Muğla'daki Kurşunlu Cami-i Şerifi için Avrupa'dan getirtilen beş bin kıyye kurşunun gümrük resminden istisnaen geçirilmesi...'' şeklinde kayıt bulunmaktadır.

Cami içindeki duvar süslemelerinde Kabe ve gemi resimleri görülmeye değerdir. Bu resimler Rodos'tan getirilen kök boyalarla yapılmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder