1 Eylül 2019 Pazar

Muğla Belediye Binası

Balıbey mahallesinde bulunan belediye binası, 19. yüzyılda Konakaltı Meydanı'nda inşa edilmiştir. Muğla'nın Asar Dağı eteklerinde başlayan yapılaşması ve Ulu Cami ve Kurşunlu Cami arasındaki kuzey- güney ekseni boyunca, özellikle Arasta ve çevresinde yoğunlaşan ticari alan 19. yüzyılın ikinci yarısında dış ticaret ilişkilerinin değişmesi sonucu Konakaltı Meydanı çevresinde yeni ticaret merkezi oluşturmuştur. Mevcut ticaret alanının doğusunda yer alan yeni ticaret merkezinde, tanzimatın ilanından sonra Osmanlı kent yönetiminin örgütlenmesi kapsamında 1889 yılında yapılan Hükümet Konağı, 1879 yılında yapılan Adliye Teşkilatı ve 1884 yılında yapılan ticaret odası gibi yapılarla bir meydan oluşturulmuştur. Oluşturulan bu meydanla devletin gücü gösterilmek istenmiştir.

Meydan etrafında 1871 tarihinde belediye binası yapılmıştır. Ancak 25 Mart 1944 tarihinde belediye binası yanmıştır. Yeni belediye binasının planı mühendis Sait Bey tarafından hazırlanmıştır. Sait Bey’in çizdiği plana göre belediye binası iki katlıdır. Yapının üstüne saat koyulması planlanmıştır. Ayrıca yapının içinde iş odaları, iki salon ve bir banyo düşünülmüştür. Yapı 6-7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak hizmete açılmıştır.

Dönemin yönetim yapılarında sıkça rastlanan simetrik cephe sisteminin görüldüğü yapı Birinci Ulusal Mimarlık Akımına uygun biçimde düşünülmüştür. Yapının girişi Konakaltı Meydanına bakan cephesinden verilmiştir. Girişin dışa doğru çıkıntı yapması ile yapının hem meydandan algılanabilirliği sağlanmış hem de yapı da derinlik hissi yaratılmıştır. Yapının kapı ve pencereleri ahşap malzemeden olup; dikdörtgen formda tasarlanmıştır. Çatısı kırma çatı olarak planlanmış ve alaturka kiremit ile örtülmüştür.


Konakaltı Meydanı ve sağda belediye binası. Meydanın yerinde günümüzde Belediye Parkı mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder